Fredag 20/11 -09

Denna dag började bra med att jag spöade Jimmy i kortspel ;) Sen gick vi ner på byn och kollade i massor av affärer och det finns mer än man tror här! Tog oss en promenad hem sen och stannade på Ica för att köpa gottis i form av frukt =)

Tänkte skriva lite tips för er som tycker det är motigt att börja träna, och som får er att kanske tänka lite mer positivt!

1) Tänk positivt!  Du kommer bli gladare, piggare och känna dig fräschare om du börjar träna. Du kommer orka göra läxorna/plugga till seminarium eller tenta eller kanske orka gå upp i tid om dagarna.

2) Börja i lagom takt!  Att ge dig ut på ett maratonlöp på måndag morgon som du troligen kommer dö efter gör ju dig knappast motiverad till att fortsätta. Du kommer ju bränna ut dig fortare än du hunnit starta. Börja med lite vardagsmotion som att gå av bussen två hållplatser tidigare, eller gå till affären istället för att ta bilen (Om nu inte affären ligger en mil bort vill säga) eller bara ta en promenad på lunchen. Gå sedan över på lite mer motion i veckan. Börjar du med 20 minuter om dagen, kanske du kan öka till 30-40 minuter ? För att sedan gå över på en timme ? Det är bara du själv som sätter gränserna, men sätt dom inte för högt för då blir du snabbt omotiverad.

3) Planering är A och O. Känner du att du inte har så mycket tid till att ta dig till träningslokalen kan du kanske träna hemma. Det finns massor med träningsdvd:er eller träningsprogram som du kan utöva hemma. Eller varför inte sätta på favoritskivan för att sedan dansa loss ordentligt till den ?
Men känner du att du vill gå till en träningslokal så är det bra att planera när du vill träna, t.ex. 30 minuter på lunchen? Eller direkt efter skolan/arbetet ? Se då till att ha med dig lite energi i form av en frukt eller liknande innan du börjar så du orkar ordentligt.

4) Variera din träning. För att du ska slippa känna att du hela tiden gör samma sak så kan du variera din träning. Du kan t.ex. gå i 40 minuter på löpband på måndagar, cykla i 30 minuter på onsdagar och på lördagar tar du dig en långpromenad i skogen på 60 minuter. Variation gör även att kroppen inte bara tränar vissa muskler hela tiden, utan istället tränar alla muskler vid olika tillfällen i veckan.


Och visste du att om du tränar på en intensitet på ca 130-150 hjärtslag/min (för åldern 19-22 år) så verkar träningen fettförbrännande?
Om du tränar på en intensitet på ca 150-170 slag/min så är det konditionsbyggande, och 170-maxpuls är intensiv träning ? Så vill du bränna fett behöver du endast ha 130-150 i puls för att det ska vara effektivt. Kan vara bra att minnas om man inte tycker om att ta död på sig själv på löpbandet ;)


(Bla. detta ska jag kunna till tentan på onsdag :p )

För att öka din kondition ska man även försöka att arbeta på en liiiite högre nivå än man brukar.. Låt oss säga att du brukar halvjogga på ett löpband i hastigheten 7,5 km/h och då har en puls på 165. Försök då att öka till 7,7-8km/h och håll dig där ca 10-15 minuter så pulsen ökar till kanske 175. Detta gör så din kondition ökar :)


Det var lite tips från coachen (haha, jag!)
Lycka till :)

Marion